Blog de antreprenoriat
Cum sa deschizi o firma in Estonia online prin e-rezidency – interviu

Cum sa deschizi o firma in Estonia online prin e-rezidency – interviu

Autor: Cristian Dorobantescu | 27 Feb 18 | Publicat in: Noutati

Estonia, este o tara in Europa nordica si se invecineaza cu marea Baltica si Golful Finlandei. Estonia are mai mult de 1500 de insulite si relieful merge de la tarmuri stancoase la paduri seculare si multe lacuri.Face parte din fostul bloc sovietic si are o multime de castele, biserici si fortarete pe varf de deal. Capitala, Tallinn, este cunoscuta pentru centrul vechi pastrat intact, muzeuri si turnul de televiziune inalt de 314m care are o platforma de observatii.

map-estonia

Cristian: Astazi vom vorbi despre cat de usor este sa iti deschizi o firma in Estonia si Ivar de la 1Office Group ne va ajuta cu ceva raspunsuri. De ce Estonia? Pentru ca poti sa deschzi o firma foarte usor, in cateva ore si online in cea mai mare parte. Dar sa incepem cu inceputul. Unde este Estonia localizata si deschiderea unei firme in Estonia inseamna de fapt deschiderea unei firme in EU?
Ivar: Estonia este parte din EU din 2004 si a adoptat euro din 2011. Din punct de vedere geografic face parte din Europa nordica si din punct de vedere economic are legaturi stranse cu vecinul din nord Finlanda si vecinul din vest Suedia.

Cristian: Pentru a deschide o firma in Estonia trebuie sa fi rezident? Ce este e-Residency si cum functioneaza?
Ivar: Poti sa fi un e-Resident estonian fara sa locuiesti in Estonia. E-Residency este deschis tuturor oamenilor, indiferent de locatia geografica care au un pasaport valid si care pot sa contacteze o ambasada sau consulat Estonian pentru identificarea biometrica. E-Residency este un document de indentitate digital pentru non-rezidenti care pot sa solicite un smart card care le ofera o identitate digitala in EU. Aceasta identitate digitala permite detinatorilor sa acceseze servicii publice si provate si sa semneze documente digitale in tarile UE conform directivei eIDAS.

Cristian: Dupa ce ai accesat e-Residency si ai cardul, poti sa deschizi o firma in Estonia? Care sunt cerintele si cum se face?
Ivar: Toti detinatorii de card e-Residency se pot loga in portalul Estonian de inregistrare al firmelor (Registrul comertului de la noi) si sa infiinteze un SRL. Nu este necesar un capital minim de incepere si taxa ceruta de statul Estonian la infiintarea unei firme este de €190. Unele firme care ofera servicii de inregistrare a noilor firme cum este si 1Office au procesul de inregistrare al firmei noi integrat in site-ul propriu. Asta inseamna ca poti infiinta firma noua in acelasi timp cu crearea unui birou virtual si angajarea serviciilor de contabilitate in acelasi timp si din acelasi site. Cetatenii din UE pot fi direct membrii in consiliul de administratie (directori) fara nici o restrictie. Persoanele din afara UE trebuie sa desemneze o persoana de contact – o firma de birouri virtuale in mod obligatoriu.

Cristian: Ce tip de afaceri sunt cele mai potrivite pentru programul e-Residency  si e-Register (adica infiintarea online)? IT? Care sunt cele mai importante avantaje la deschiderea unei firme in acest mod in Estonia?
Ivar: Nu exista o limitare a domeniului de activitate. Cele mai importante beneficii sunt pentru antreprenorii care au nevoie sa acceseze piata Europeana. Poate sa fie un programator SAAS din India sau Ukraina care are nevoie de o prezenta solida in piata europeana si care doreste sa colecteze plati online din magazinul online. Sunt o groaza de tari unde nu exista servicii de acceptare plati online prin Stripe, Paypal si Baintree – toate ar beneficia de acestea prin infiintarea unei firme prin e-Rezidency.

Cristian: Primesti si un VAT ID?
Ivar: Inregistrarea unui cod de TVA valid in Eu (VAT ID) este obligatoriu dupa ce depasesti 16.000 de euro cifra de afaceri intr-un an calendaristic. Inainte de acest prag poti solicita un VAT ID daca doresti pentru a beneficia de deducerea TVA la cumparaturi. Totul se face online utilizand cardul de e-Resident.

Cristian: Cat costa de deschizi o firma noua? Si ce fel de firme exista in Estonia?
Ivar: Deschiderea unei firme noi costa €190. Cel mai potrivit pentru un antrepreneur “global” este un SRL (osaühing or OÜ in estoniana). Are o cerinta de capital social de €2,500, dar aceasta suma nu trebuie depusa sau platita de la inceput ci se poate aloca drept capital social din profiturile viitoare.

Cristian: Trebuie sa mergi in Estonia pentru a deschide firma?
Ivar: Procesul de obtinere al e-Residency, inregistrare unei noi firme si deschiderea unui cont bancar se pot face toate online – deci nu e nevoie sa veniti in Estonia pentru asta. Unele banci s-ar putea sa fie mai restrictive privind deschiderea de conturi pentru persoanele care nu sunt din UE, dar  asta depinde de politica bancilor.

Cristian: Ai nevoie de un sediu? Ce poti sa faci in directia asta?
Ivar: Un SRL are nevoie de un sediu oficial in Estonia. Acest serviciu este oferit de mai multe companii in Tallinn. Cele mai multe au un magazin online unde poti sa cumperi serviciul de inregistrare online si biroul virtual in acelasi timp folosind plata prin card bancar.

Cristian: Ce tipuri de birouri virtuale exista si este o locatie preferata pentru ele?
Ivar: Firmele care ofera servicii de birouri virtuale au costuri diverse si locatii diverse. Cele mai bune firme ofera locatii in centrul capitalei Estoniei, in Tallinn. Cele mai comune servicii sunt birourile virtuale, persoane de contact autorizate pentru non-rezidentii UE si serviciile de contabilitate necesare pentru administrarea firmei online.

Cristian: Acum despre ceea mai importanta parte. Ce taxe se platesc si ai nevoie de un contabil care sa faca contabilitatea si sa depuna acte in fiecare luna? Stiu ca poti sa completezi si trimiti totul online prin serviciul pus la dispozitie de statul Estonian via E-tax/e-customs, dar cat de complicat este de fapt?
Ivar: O companie care nu este inregistrata pentru TVA trebuie sa depuna actele contabile odata pe an. Cele inregistrate in scop de TVA trebuie sa depuna actele lunar. Acelasi lucru si pentru firmele care angajeaza oameni din Estonia sau care isi distribuie dividendele in fiecare luna. Aceste operatiuni se pot face online din strainatate de catre o persoana care este increzatoare in cunostintele de contabilitate si care stie regulile de taxare din Estonia, dar cel mai bine ar fi sa lasati partea de contabilitate sa fie facuta de un cotabil autorizat din Estonia. Estonia beneficiaza de un sistem de taxare foarte simplu in comparatie cu alte state din UE.

Cristian: Daca serviciile firmei sunt facute in afara Estoniei, cum functioneaza acest lucru din punct de vedere al impozitelor?
Ivar: Exista o reglementare OECD pentru definirea rezidentei fiscale a unei companii si taxarea acesteia. Detinerea unui birou in strainatate poate da dreptul tarilor respective sa taxeze o parte din profituri. Puteti citi mai multe despre reglementarile internationale aici.

Cristian: Exista forumuri unde poti afla mai multe informatii?
Ivar: Exista un grup pe Facebook si Linkedin. O initiativa privata numita e-Res Network ofera de asemena un forum de discutii.

Cristian: Unde pot afla mai multe despre tot procesul?
Ivar: Poti incepe prin a citi website-ul guvernamental si diferitele bloguri despre acest topic, de exemplu How to open an Estonian bank account with the e-Resident ID card, What are the primary forms of business in Estonia? si E-residency in Estonia for entrepreneurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Dorobantescu

Cristian Dorobantescu este un antreprenor din Romania care continua sa descopere pe propria piele cum sa faci greseli in business.
Asa cum nu e niciodata prea devreme sa incepi un business, nu e niciodata prea tarziu sa descoperi un nou mod prin care lucrurile ar putea sa nu mearga in afacerea ta.

Primeste cele mai noi articole pe email